CBSE 10th Class Results Date Confirmed on 29th May 2019 After 1 PM : After many more confusion about the declaration of result dates of CBSE has finally confirmed the CBSE Result 2019 related topic , sources have reconfirmed that students can check their Class 10 Board exam result on official site on May 29. Every year the board has releasing the Results first ever candidates belonging to Trivandrum and Chennai regions are expected to release first at cbseresults.nic.in.
Result Date Confirmed – Students are now having a good news !!! Yes CBSE released the Class 10th/X Result 2019 for all Over India at online. Keep visiting our page to check your CBSE X Result Marks 2019 from this using the below links.
CBSE Results Reconfirmed the Date of Announcement
Over 1.3 million students were registered for the class 10 exams this year 2019. Out of the total candidates 5,55,912 candidates are female and 8,17,941 aspirants are male candidates. A total of 14,047 schools participated in Class 10 Board exams that were conducted at 3,537 centres.
The candidates of Class 10 Board exams will get their scores in CGPA. Cumulative Grade Points Average (CGPA) is the average of the grade points achieved in all the subjects (excluding additional 6th subject) as per Scheme of Studies.
For awarding the grades, the Board shall put all the passed students in a rank order and will award grades as follows
A-1 Top 1/8th of the passed candidates
A-2 Next 1/8th of the passed candidates
B-1 Next 1/8th of the passed candidates
B-2 Next 1/8th of the passed candidates
C-1 Next 1/8th of the passed candidates
C-2 Next 1/8th of the passed candidates
D-1 Next 1/8th of the passed candidates
D-2 Next 1/8th of the passed candidates
E – Failed candidates.
In order to calculate the scores, the candidates can check the example shown below:
Eg, Grade Points for 5 subjects is:
Subject 1: 9
Subject 2: 8
subject 3: 7
Subject 4: 10
Subject 5: 9
Dear Candidates who have awaiting and eagerly searching the results will have available from 28 May 2019 (Monday) After 4 PM (16 hours).
Step 1: Add the grade points of all the five subjects: 9+8+7+10+9= 43
Step 2: Divide the total by 5: 43/5= 8.6
Step 3: Multiply by 9.5 i.e. 9.5*8.6= 81.7 per cent (overall percentage)
For subject-wise percentage, multiply 9.5 with the Grade Points of that particular subject.